Raidierakstā 'Mediāna': Kāda ir valsts kapitāla sabiedrību un lielo uzņēmumu loma iespējkapitālā?

Viens no būtiskiem jautājumiem, uz kuru atbildi var rast intervijas laikā -
ko uzņēmums var aizņemties idejiski no iespējkapitāla pasaules?

Krists Avots min, ka tā ir investīciju pieeja - to dažādas stadijas.
Sākumā ir ideja, kam seko sākotnēji nelielas investīcijas (mērāmas laikā vai naudā), lai patestētu potenciālu. Ja ir labas atsauksmes, tad var veikt vēl investīcijas, lai tālāk jau izmēģinātu pašu produktu. Būtiski saprast, ar ko atšķiras jaunas idejas attīstība no klasiskas jauna biznesa attīstības. Krista vārdiem: "Zaļai idejai nav vērts tērēt laiku, veicot lielus aprēķinus un taisot desmit gadu finanšu modeli. Tas, kā to var menedžēt, ir - liekot investīcijas pa mazam solītim, skatoties, vai ir pierādījumi, ka tas var aiziet." Būtībā - ideju piltuve. Viņš papildina: "Viens darbinieks ar vienu ideju - iespēja ir, ka rezultātu nebūs, taču, ja piecdesmit darbinieki strādā ar divdesmit idejām - tur jau var būt potenciāls."

Tāpat iespējams uzzināt vairāk par Overkill Ventures -
tas darbojas kā neatkarīgs investīciju fonds, kurā uzņēmumam (Tet.lv) bija mazākuma iesaiste fonda pārvaldības kompānijā. Krists pastāsta, ka tas nebija klasisks korporatīvais iespējkapitāla fonds: "Ir tādi lielāki uzņēmumi, kas pasaka, ka taisa savu fondu un viņi investē idejās, kas ir cieši saistītas ar uzņēmuma darbības profiliem. Overkill bija iespējkapitāla fonds, kas investēja B2B risnājumos, bez šauras specializācijas. Ideju spektrs bija dažāds. No uzņēmuma puses tu nevari sagaidīt, ka visas idejas būt pamatuzņēmuma darbībai interesantas - taču - ja ir pietiekami liels investīciju portfelis, tad jau var pieņemt, ka kāda no ideja noteikti attīstīsies tālāk."


--> Skaties un klausies sarunu, sākot no 35:18: https://lnkd.in/dqRfPGpE 

Raidieraksts 'Mediāna' ir veltīts Latvijas un pasaules ekonomikas, uzņēmējdarbības un finanšu notikumiem un tendencēm.
Rubrika tapusi sadarbībā Attīstības finanšu institūciju ALTUM un līdzfinansēta no Eiropas Reģionālās attīstības fonda resursiem.

Pieejamas ir arī iepriekšējās epizodes, kurās tika skaidrots:
• Kas ir venture capital (iespējkapitāls) - https://lnkd.in/eqrwFCGS
• Par akcelerācijas fondiem - https://lnkd.in/euQkxxb6 
• Kāds finansējums pieejams pēc akcelerācijas stadijas - https://lnkd.in/e6TBnVVf
• Kā fondi palīdz saviem portfeļuzņēmumiem - https://lnkd.in/eCNYWpZM