Izziņoti visi "Gada investors 2023" nominanti!

Pasākuma “Gada investors 2023” laikā tiks apbalvoti pērnā gada nozīmīgākie investīciju projekti Latvijā deviņās nominācijās. Apbalvojumi tiks pasniegti investīciju projektiem, ko veikuši privātie un institucionālie investori, kā arī finanšu un juridiskajiem konsultantiem par šo darījumu konsultēšanu. "Gada investors 2023" tiek rīkots sadarbībā ar Ekonomikas ministriju, investīciju banku "Signet Bank", Rīgas investīciju un tūrisma aģentūru un “Attīstības finanšu institūciju ALTUM””.

“Gada investors” ir kopīga Latvijas Biznesa eņģeļu tīkla LatBAN un Latvijas Privātā un Iespējkapitāla asociācijas iniciatīva, kas dibināta 2015. gadā. Tās mērķis ir veicināt investīciju nozares attīstību Latvijā, atskatīties uz aizvadītajā gadā paveikto, veiktajām investīcijām un apbalvot investorus un darījumus pavadošos konsultantus dažādās nominācijās juridiskajā un privātajā sektorā.

“Gada investors 2023” izvirzītie nominanti – juridisko un institucionālo investoru un konsultantu sektorā:

Apbalvojuma Gada investīcija nominanti:

 

- BaltCap Private Equity Fund III fonda veiktā Hansamatrix izpirkšana

- Livonia Partners ieguldījums Digital Mind

- FlyCap investīcija SUPLIFUL

- Impact Ventures un The United Ventures investīcija Naco Technologies

- ZGI-4 investīcija BRC grupā-

- Merito Partners un Saules Energy investīcijas saules elektrostacijās 

 

Apbalvojuma Gada pārdošana nominanti:

 

- Baltcap, Flycap un ZGI Capital veiktā HansaMatrix akciju pārdošana

- Enefit Green iziešana no granulu ražošanas, koģenerācijas un siltumapgādes tirgus

- Jaunuzņēmuma Chili daļēja pārdošana Norvēģijas 1242 Apps

 

Apbalvojuma Gada finanšu konsultants nominanti

 

- PricewaterhouseCoopers par konsultācijām 2 darījumos (Intrum AB Baltijas parādu atgūšanas uzņēmumu pārdošana; Ramudden Global/AVS Latvija)

- Oaklins Latvia par konsultācijām vairākos darījumos (Digital Mind/EIP Dynamics; Arbo Windows / Arlanga Wood; APF Holdings/CVI; SeaBird /Equity United)

- KPMG par vairākām konsultācijām (Pepi Rer/Draugiem un Baltcap; AVS Latvija / Ramudden Global; GASO Darijums (Marguerite / Eesti Gaas); Integrum ieguldījumu pārvaldnieka darījums (ABLV Bank / SIGNET Bank)

- Superia par konsultācijām vairākos darījumos (Marguerite/Latvijas Gāze; HansaMatrix pārdošanā; Utilitas/ Enefit Green)

 

 

Apbalvojuma Gada juridiskais konsultants

 

- Sorainen par atbalstu Digital Mind darījumā

- KPMG Law par konsultācijām Evecon saules parku projektu portfeļa pārdošanā Modus Asset Management

- TGS par konsultācijām vairākos darījumos (Impact Venture / Naco Technologies, Enefit Green iziešana no granulu ražošanas, koģenerācijas un siltumapgādes tirgus, APF Holdings un iCotton obligāciju emisija)

- Cobalt par konsultācijām vairākos darījumos ( Latvijas Gāze akciju pārdošana, Adoro/Dzintara Melodija, HansaMatrix pārņemšana, Pepi Rer iegāde, 1242 Apps/Chili Labs u.c.)

- Ellex Kļaviņš par vairāku darījumu konsultēšanu (Merito Sustainable Energy FUND I & Saules Energy investīcijas saules elektrostaciju attīstīšanā; Thoma Bravo/ Adenza; Merito Partners fondu strukturēšana u.c.; Chili /1242 Apps)

 

Apbalvojuma Gada ilgtspējas balva nominanti

 

- PV Power saules parka Brocēnos nodošana ekspluatācijā 

- Saules paneļu instalēšanas uzņēmuma Energrid attīstība ar Signet Bank, FlyCap, Altum aizdevumiem

Impact Ventures investīcija, attīstot zaļā ūdeņraža nozares jaunuzņēmumu Naco Technologies

Merito & Saules Energy saules elektrostaciju būvniecība Latvijā

 

Kopumā – LatBAN un LVCA biedri 2023.gadā ieguldījuši vairāk nekā 125 miljonus EUR iespēju kapitālā.

Pēdējos gados Baltija kļuvusi par vienu no tehnoloģiju jaunuzņēmumu attīstības centriem. To apliecina fakts, ka Baltijas valstīs salīdzinoši neilgā laikā izveidojušies jau 13 “vienradži”, kuru novērtējums pārsniedz 1 miljardu eiro. 2023. gadā Latvijas Biznesa eņģeļu tīkla LatBAN un Latvijas Privātā un Iespējkapitāla asociācija biedri iespēju kapitālā ieguldījuši vairāk nekā 125 miljonus eiro, galvenokārt, IT, ražošanas un elektronikas nozarēs. Lai novērtētu privāto un institucionālo investoru ieguldījumus un izceltu nozīmīgākos investīciju projektus 2023. gadā, 19. aprīlī Rīgā, RKTMC “Mazā ģilde” norisināsies Latvijas Biznesa eņģeļu tīkla LatBAN un Latvijas Privātā un Iespējkapitāla asociācijas rīkotais pasākums “Gada investors 2023”.

“Jaunuzņēmumi ir viens no inovācijas ekosistēmas stūrakmeņiem – tas ir  akselerators inovatīvu biznesa ideju radīšanai un straujākai uzņēmumu produktivitātes kāpināšanai. Vienlaikus ekosistēmas attīstība ir neiedomājama bez spēcīgu ekosistēmas spēlētāju esamības un to vienota redzējuma turpmākai attīstībai. Esam izveidojuši spēcīgu atbalsta tīklu no privātā un publiskā sektora, turklāt piesaistījuši ārvalstu investoru uzmanību, pēdējo 10 gadu laikā Latvijas jaunuzņēmumi ir piesaistījuši 620 miljonus euro investīcijās. Ar vienotas jaunuzņēmumu atbalsta stratēģijas palīdzību - un tāda Latvijai ir definēta, izvirzot kopējus mērķus un uzdevumus! - mēs kopā varam veidot tādu investīcijām atbalstošu vidi, kas ir atvērta jaunajiem tirgus izaicinājumiem un tehnoloģiskajam progresam un inovācijām. Esmu pārliecināts, ka turpinot šo veiksmīgo sadarbību – ir radīti visi priekšnosacījumi Latvijas tautsaimniecības izaugsmei un konkurētspējai” uzsver Latvijas Republikas ekonomikas ministrs Viktors Valainis.

Vienu no nominācijām pasākumā izvirzīs viens no ceremonijas atbalstītājiem – vietējā investīciju banka “Signet Bank”. “Jaunuzņēmumu veidošanās un attīstība ir svarīgs Latvijas ekonomikas izaugsmes dzinējspēks, kas nav iespējama bez investīcijām. Investīciju vides veidošanā būtisku lomu spēlē kapitāla tirgus, kas pēdējos gados Latvijā ir ievērojami attīstījies un piedāvā plašas iespējas investīciju piesaistei, pateicoties aktīvākai investoru interesei un ambicioziem vietējiem uzņēmumiem. Signet Bank ar prieku atbalsta “Gada investors 2023”, kas ir lieliska platforma, lai godinātu investorus un uzņēmumus, kuri snieguši nozīmīgu ieguldījumu finanšu nozares un Latvijas investīciju vides attīstībā. Esam pārliecināti, ka varam turpināt veicināt investīciju izaugsmei labvēlīgu vidi, stiprinot finanšu nozares digitālo kompetenci, sekmējot inovācijas un kopīgi virzot uz priekšu ekonomikas attīstību, tai skaitā, vietējo uzņēmumu biznesa izaugsmes potenciālu”, stāsta Roberts Idelsons, Signet Bank valdes priekšsēdētājs.

“Jaunuzņēmumi un ilgstpējīga uzņēmējdarbība ir Rīgas biznesa attīstības dzinējspēks. Tas ir pareizais ceļš, lai Rīgu nostiprinātu kā mūsdienīgu un konkurētspējīgu Ziemeļreiorpas metrapoli. Zaļajam kursam, ko mēs ievērojam, jau tagad ir būtiska loma pilsētas izaugsmes stratēģijā. Vienlaikus, sadarbojoties ar jaunuzņēmumu nozari un radot atbalsta programmas, mēs palīdzam attīstīt zināšanu un resursu kapitālu, tādējādi, šeit esošie jaunuzņēmumi var kļūt par savu jomu starptautiskiem spēlētājiem,” uzsver Rīgas investīciju un tūrisma aģentūras direktors Fredis Bikovs.

“Attīstības finanšu institūciju ALTUM” valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš norāda, ka iespējkapitāla nozare ir viena no ALTUM prioritātēm. Līdz šim ALTUM līdzfinansētie iespējkapitāla fondi uzņēmumos jau investējuši vairāk nekā 110 miljonus eiro. Nākamajā ES fondu finansējuma periodā iespējakapitāla nozarei kopējais pieejamais finansējums būs vēl aptuveni 90 miljoni eiro, kas ir nozīmīgs apjoms uzņēmumu attīstībai arī turpmāk. “Ieguldījumi šajā nozarē ir ne vien iespēja stimulēt jaunuzņēmumu rašanos un sekmēt konkurētspējīgu uzņēmumu un projektu attīstību, bet tā jau šobrīd dod ļoti praktisku pienesumu tautsaimniecībai kopumā. Atbalstīto uzņēmumu apgrozījums pārsniedz jau 270 miljonus eiro, nodokļos šie uzņēmumi samaksājuši jau vairāk nekā 65 miljonus eiro, radītas vairāk nekā 560 jaunas darba vietas," skaidro R. Bērziņš. 

“Gada investors” ir kopīga Latvijas Biznesa eņģeļu tīkla LatBAN un Latvijas Privātā un Iespējkapitāla asociācijas iniciatīva, kas dibināta 2015. gadā. Tās mērķis ir veicināt investīciju nozares attīstību Latvijā, atskatīties uz aizvadītajā gadā paveikto, veiktajām investīcijām un apbalvot investorus un darījumus pavadošos konsultantus dažādās nominācijās juridiskajā un privātajā sektorā.